12 embert őrizetbe vettek az izraeli gyújtogatások miatt

12 embert őrizetbe vettek az izraeli gyújtogatások miatt

A tűzoltók még sok helyen próbálják megfékezni a lángokat Izraelben, de pénteken a helyi hatóságok közölték: 12 embert őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy szándékosan okoztak tüzeket az ország északi részében. A csütörtöki bokortüzek miatt több száz megrongálódott, 80.000 embert kellett evakuálni, írja a Reuters.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök már csütörtök este arról beszélt, hogy valószínűleg szándékos gyújtogatásról van szó, és ezt terrortámadásként kezelik majd. Azt is közölte, hogy az évszakra nem jellemző száraz és erősen szeles időjárás kedvez a lángok terjedésének.

Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte: a 12 őrizetbe vett embert vagy gyújtogatás vagy a tetthelyről való menekülés közben fogták el. További részleteket sem a feltételezett elkövetőkről, sem a nyomozásról nem mondott el.

Gilad Erdan nemzetbiztonsági miniszter is csak annyit mondott, hogy vélhetően az ország kisebbsége (a palesztinokra használt pejoratív izraeli megnevezés – a szerk.) állhat a tűzvész mögött, valamint úgy sejtik, hogy nacionalista motivációik lehettek. 

A mostanihoz hasonló tüzek utoljára 2010-ben voltak az országban, akkor 44 haltak meg a pusztításban. Akkor hanyagság vezetett a tűzvészhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »