11-en meghaltak, ketten eltűntek a norvég helikopter-balesetben

11-en meghaltak, ketten eltűntek a norvég helikopter-balesetben

11 ember holtestét találták meg a mentőalakulatok a norvég Bergen városától nyugatra lezuhant helikopter roncsai közelében. Az utasok közül két személyt még keresnek.

 

Az áldozatok között egy brit és egy olasz állampolgár is van.

 

A helikopter a Gullfaks olajmező közelében lévő Turoey szigetéről szállította utasait Bergenbe, a északi-tengeri partvidék olajipari központjába. A gép óriási erővel csapódott a földbe, az előzetes jelentések úgy fogalmaznak, hogy„teljesen megsemmisült”.

 

Forrás: nbcnewyork.com

 

A helikopter a Statoil olajtársaság tulajdonát képezi, a vállalat a szerencsétlenség miatt minden azonos típusú légijárművet azonnal leállíttatott és átvizsgálásra visszarendelt.

 

A mentési munkálatok támogatására nagy erőket mozgósítottak a helyi hatóságok, tűzoltókat, búvárokat, mentősöket. A két eltűnt személy megtalálásában segédkezik a rendőrség is.

 

Szemtanúk látták, ahogy a helikopter rotorlapátja meglazul és kirepül helyéről. „Robbanást hallottunk, és nagyon különös motorhangot. Láttam, ahogy a helikopter a tenger felé zuhan, aztán jött a robbanás”, mondta az egyik helyi lakos.

 

Forrás: BBC.com

 

A gépen tartózkodó 13 utas mindegyike a Statoil társaság alkalmazásában állt.

 

A norvég Légiközlekedési Hatóság szerint a fő hajtómű meghibásodása okozta a szerencsétlenséget, ezért repülési korlátozásokat vezettek be az adott helikopter-típusra.  Az Egyesült Királyság szakértőket küld segítségül a baleset kivizsgálására. Állítólag azért, mert az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az olajipari területeken lezuhanó helikopterek száma.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »