100 százalékban megújuló energiára állhat át Ausztrália is

Ausztrália áramtermelése a hagyományos szenes erőműveken alapszik, ettől azonban egyre inkább függetleníteni akarják magukat. A WWF Australia friss tanulmánya szerint ezeket az erőműveket teljes egészében le lehetne váltani, ha nagy volumenben telepítenének megújuló energia kapacitásokat – a meglévő technológiákat felhasználva.A tanulmány hangsúlyozta, az elektromos áram felhasználása ingadozó napközben és éjszaka is, az országnak pedig nincs szüksége hagyományos zsinóráram termelő eszközökre. Az ehhez hasonló érvek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak most, ahogy egyre olcsóbb és hatékonyabb energiatárolási technológiák jönnek létre.

A tárolási technológiák fejlődésétől függetlenül egyre több energetikai szakértő gondolja azt, hogy a zsinóráram alapú modell egyre inkább feleslegessé válik, ahogy az energiatermelés eltolódik az olcsóbb és rugalmasabb megújulók felé.

Ennek a szemléletnek az egyik legnevesebb képviselője Dánia, ahol egyáltalán nincs már zsinór alapú áramtermelés. Gondolkodásban viszont ebbe az irányba kezd elmenni Kína is, ahol még jelenleg is komoly szén alapú áramtermelő kapacitások vannak. Ausztráliában mostanra reálissá vált a 100 százalékos megújuló energiatermelés az ország egyes régióiban, bizonyos időtávon. A tanulmány szerint az ország energiastratégiájában hamarosan már a 100 százalékos megújuló arány szerepelhet, amit 2020-ra tűzhetnek ki célul. Ennek elérése azonban szerintük inkább 2035-re reális.

forrás: portfolio.hu


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »