100 hrivnyába kerülhet egy kilogramm paradicsom Ukrajnában

A hazai termelésű fóliás paradicsom és uborka ára igen magas lesz a tél folyamán, mivel Ukrajnában igencsak megdrágultak az energiaforrások – jelentette ki a Golos.ua információs ügynökségnek Viktor Medvigy, a William Invest Expert tanácsadói csoport igazgatója.

Ezeknek a zöldségeknek az árára szintén kihatással van a lakosság alacsony fizetőképessége, ami azt jelenti, hogy a termékre alacsony a kereslet, ezért a termelő magasabb árat szab – magyarázta a szakértő.

„Minél alacsonyabb a termékre a kereslet, annál magasabb az ára, és minél többet tudnak értékesíteni, annál alacsonyabb. Feltételezéseim szerint az uborka és a paradicsom ára a télen még a 100 hrivnyát is elérheti kilogrammonként. A vásárlók valószínűleg csak darabonként fogják ezeket a zöldségféléket megvásárolni, mint ahogyan azt már a múltban is tapasztalható volt, amikor is 40-60 hrivnyás áron voltak kaphatóak kilogrammonként az említett zöldségek.” – jegyezte meg Medvigy.

A szakértő biztos abban, hogy a saláta és a zöldfűszerfélék árai tízszeresére, húszszorosára, de akár harmincszorosára is megemelkedhetnek.

„ Ezeket a termékeket repülőgéppel szállítják Izraelből, mivel a haszon megengedi, hogy légi úton szállítsák, mert egy kilogramm friss kapor, koriander, vagy bazsalikom akár az 500-600 hrivnyás árat is elérheti.  A zöld fűszernövényeket hatalmas százalékú haszonnal értékesítik. A hazai termelők is próbálnak erre az útra lépni, hatalmas fóliasátrakat építenek, és saját zöldfűszer termékeikkel próbálnak betörni a piacra, ám igencsak lassú tempóban.” – összegezte a szakértő.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: élelmiszer drágulás, áremelkedés, paradicsom, uborka, zöldségek, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »