10 milliárd euróval csökkentek az MNB tartalékai

Júniusban 678 millió euróval 24,785 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékai – derül ki a jegybank honlapján csütörtökön megjelent legfrissebb adatokból. A tartalékok 5,537 milliárd euróval csökkentek az idei első fél évben és 9,976 milliárddal az eltelt egy év alatt.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése. Ezek között a két legfontosabb a külső adósság belföldi finanszírozásának erősítése és a jelzáloghitelek forintosítása.

Júniusban nem volt esedékes devizakötvény-lejárat, míg a tartalékok májusi 970 millió eurós csökkenésében szerepe volt egy nyolcéves, 200 millió svájci frank értékű kötvény visszafizetésének.

Júliusban majd ismét jelentősebb zsugorodás következhet a tartalékokban, mert 18-án lejár majd egy 1 milliárd euró értékű, 10,5 éves futamidejű devizakötvény. A tartalékok idei csökkenésében benne van még  az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU-hitel utolsó részletét az Európai Uniónak.

Az első negyedévben 2,771 milliárddal, a másodikban hasonló 2,766 milliárddal apadtak a devizatartalékok. Míg azonban az első negyedévben kéthavi 1,393 milliárdos növekedés után márciusban egyedül 4,164 milliárddal zsugorodott a tartalékállomány, a második negyedévben minden hónapban csökkenés volt.

Az MNB kommunikációjából kiderül, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az még érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak.

A jegybank múlt héten kiadott Fizetési mérleg jelentéséből kiderült, hogy az ország rövid – éven belüli – lejáratú adóssága az első negyedévben 1 milliárd euróval, 20 milliárd euró közelébe csökkent. Az eredeti futamidő szerint is éven belül lejáró adósság az első negyedévben 0,6 milliárd euróval, március végére, a 2005 óta a legalacsonyabb szintre, 13,4 milliárd euróra apadt. A hátralévő futamidő szerint egy évesnél rövidebbé váló, „berövidülő” külső adósság 0,4 milliárd euróval csökkent az első három hónapban.

A rövid lejáratú külső adósság 1 milliárdos csökkenésével szemben a devizatartalékok 2,8 milliárd euróval zsugorodtak és március végén 27,6 milliárd eurón álltak, vagyis apadt a tartalékoknak a rövid külső adóssághoz viszonyított többlete. A befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabálynak megfelelően azonban a tartalékok az idei első negyedévében is számottevően, több mint 7 milliárd euróval meghaladták a rövid lejáratú külső kötelezettségállományt – mutatott rá jelentésében az MNB.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »